Ekonomi

Yoksulluk Oranı 2023’te Azaldı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), yoksulluk oranının 2023 yılında 0,5 puan azalarak 13,9’a düşeceğini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni açıkladı. ‘Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir bireysel ortalama gelirin’ yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı 0,5 puan azalarak yüzde 13,9’a geriledi. Medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı, geçen yıl 0,1 puan artarak yüzde 21,7’ye ulaştı.

Eşdeğer hane halkı harcanabilir ortalama gelirinin yüzde 40’ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,2 puanlık düşüşle yüzde 7,4 oldu. Medyan gelirin yüzde 70’i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı, bir önceki yıla göre 0,4 puan artışla yüzde 29,7 oldu.

TEK KİŞİLİK HANELERDE YOKSULLUK ARTTI

Hane türüne göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına baktığımızda; Çekirdek ailesi olmayan birden fazla kişiden oluşan hanelerde yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 3,7 puan azalarak yüzde 8’e, tek kişilik hanelerde ise 2 puan artarak yüzde 9,5’e yükseldi. En az bir çekirdek aile ve diğer bireylerden oluşan hanelerde yoksulluk oranı 2,1 puan azalarak yüzde 17,5’e, tek çekirdek aileden oluşan hanelerde yoksulluk oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 13,6’ya geriledi.

BAŞLANGIÇ İNSANLARIN YÜZDE 27,8’İ YOKSUL

Eşdeğer hane halkı harcanabilir ortalama gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranıyla karşılaştırıldığında; Okuma yazma bilmeyenlerin yüzde 27,8’i, okul mezunu olmayanların yüzde 24,7’si, lise altı eğitime sahip olanların yüzde 14’ü, lise ve dengi okul mezunlarının ise yüzde 7,7’si yoksul olarak hesaplandı. Yoksulluk oranının en düşük olduğu küme yüzde 3,2 ile yükseköğretim mezunları oldu. Dört yıllık panel bilgileri kullanılarak hesaplanan kalıcı yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 1,7 puan azalarak yüzde 12,3 oldu.

EN YÜKSEK YOKSULLUK ORANI AĞRI KARS BÖLGESİNDE

Türkiye’de yaşanan deprem nedeniyle 2023 yılında TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde saha çalışması yapılamadığı için İstatistiki Bölge Birimler Sınıflandırması (NUTS) sınıflandırmasında verilen bölgesel sonuçlar 25 bölgeyi kapsıyordu. Düzey 2. Düzey bölgelerinin her biri için eşdeğer hane halkı kullanılabilir medyan gelirinin yüzde 50’sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; Yüzde 16,1 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan), yüzde 14 ile TR41 (Bursa, Eskisehir, Bilecik) ve yüzde 13,9 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.

Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu İBBS 2. Düzey bölgeleri ise yüzde 4,8 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), yüzde 7,1 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve yüzde 8 ile TRC2 (Şanlıurfa, Şanlıurfa, Türkiye) oldu. Diyarbakır) yaşandı.

KENDİ EVİNDE YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 56,2

Konut sahibi olanların oranı geçen yıla göre 0,5 puan azalarak 2023’te yüzde 56,2 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 27,8, lojmanda oturanların oranı ise yüzde 0,9 oldu. Kendi evinde yaşamayan ve kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1. olmuş.

Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 32,6’sı evinde yalıtımdan dolayı ısınma sorunu yaşarken, yüzde 32’si sızdıran çatı, rutubetli duvarlar, çürük pencere çerçeveleri gibi sorunlar yaşarken, yüzde 19,8’i ise hava kirliliği, çevre kirliliği veya hava kirliliği gibi sorunlar yaşıyor. trafik veya endüstriden kaynaklanmaktadır. diğer çevresel sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu